Presenter till de riktigt små

Alla vet ju säkert hur populärt det är att ge presenter till små barn, redan innan de själva kan uppskatta gesten. Men vad är det egentligen som passar som present till de minsta?

Barn genomgår ju en hel del utveckling under de första åren, så vad man bör köpa beror väldigt mycket på åldern. Den första tiden, upp till omkring sex månader, fungerar det ju väldigt bra med saker som barn enkelt kan greppa och som inte gör något om de stoppar dem i munnen. Babygym är också väldigt populärt, där finns en hel del barnet kan titta på och leka medan de fortfarande ligger ned.

Efter sex månaders ålder, när barn börjar bli bättre på att hålla i och använda saker och ting kan man börja med saker som bollar och byggklossar. Detta är bra för att träna upp finmotoriken och saker som träpussel anses väldigt pedagogiska då det kan hjälpa barn att få ett grepp om former.

Vid ett års ålder kan man börja titta på saker som dockor, kritor, fingerfärg, drag- och körleksaker, och kanske även leksaksversioner av saker de ser mamma och pappa hålla på med, som köks- och trädgårdsredskap.

Går man vidare till två års åldern när barn börjar vara i stor rörelse kan man börja tänka på att ge dem en trehjuling eller sparkcykel. En riktig tvåhjuling är det dock rekommenderat att man skaffar åt dem senare, kanske först vid fem-sex åldern.

Med dessa tips bör man själv ganska enkelt kunna bedöma vad som passar de små liven när man sitter och försöker välja ut något. Tänk dock alltid på de stackars föräldrarna och köp inget som är menat att skapa ljud, som en trumma, utan att höra med dem först. Det är trots allt de som kommer behöva höra denna om och om igen.