Gåvor är ständigt på tapeten

Vare sig det börjar lacka mot jul, som är fallet just nu, eller det är sommaren som härnäst står för dörren, så är det i princip alltid aktuellt att skaffa någon form av gåva som ska ges bort. Att ge bort presenter är numera nämligen djupt rotat i västvärldens kultur, både på gott och ont!

Att gå bort en gåva till någon är ett bra sätt att visa sin uppskattning och göra dom glada. Det är också perfekt för att fira en extra speciell händelse av något slag, helst om någon faktiskt uträttat en stor bedrift. Man får dock aldrig glömma bort att gåvan i sig egentligen bara är något sekundärt, och att det som sagt främst är ett uttryck för att visa sin glädje och uppskattning över någon. Det är alltså viktigt att även visa det på andra sätt, som att säga eller skriva några fina ord, ge en kram, eller hänge sig åt någon annan kärleksfull och värmande gest.

Det negativa med vår givmilda gåvo-kultur är dock det faktum att det till stor del bidrar till västvärldens konsumtionshets, där vi många gånger köper saker bara för att. Här gäller det att i slutändan hitta en bra balans, så att inte andra människor, djur, organismer och vår natur i stort lider bara för att vi vill glädja någon annan. Med lite sunt förnuft så kommer man dock långt och i mångt och mycket så handlar det om sådant som att kanske ge bort hälften så många julklappar som det annars var tänkt, något som säkerligen är nog för att glädja i de allra flesta fall ändå!